11 måder at hjælpe dig selv på som pårørende.

Som pårørende er det for det første vigtigt at indse at du skal passe på dig selv! Og ikke bare som en eftertanke og den sidste i rækken, nej som den første i rækken. Når du passer godt på dig selv, både mentalt og fysisk, så har du også mere overskud til at hjælpe din familie. Derfor går du her x måder du kan hjælpe dig selv på:

 

1 – Grin hver dag – Det kan næste være af hvad som helst, det er bare vigtigt at grine. Selv hvis det er falsk latter, så giver det positiv energi til dig (Du husker måske konceptet om latterklubber?)

2 – Hav fokus på de positive ting – De ting du har fokus på ser den hjerne mere af. Derfor skal du aktivt vælge at fokusere på de positive ting, store som små. Jo mere du gøre det, jo flere ting vil du se dukke op.

3 – Få god og nok søvn – Din søvn er noget af det vigtigste i den hverdag. Det kan for nogen også være virkelig svært. Det optimale er 7-8 timers uafbrudt søvn, men det er ikke muligt for alle. Så sørg for at lave små forbedringer for dig selv, lidt af gangen. Alt som gør at du sover lidt bedre eller lidt længere er ofte positivt.

4 – Spis sundt – Når vi spiser sundt har vi også mere energi og overskud. Det er ærligt en af de ting som har tage lang tid for mig at ændre på. Det handler i høj grad om at finde ud af hvordan du gør det nemmest for dig selv at leve sundt. Er det at bestille varer på nettet, så du ikke bliver fristet når du handler? Er det at beslutte at skære sukker eller gluten helt ud af din kost, eller måske minimere det? Jeg er typen der ikke kan minimere, for mig er det alt eller intet. Det er en dejlig indsigt at have.

5 – Motion – Ja den måtte jo komme, nu hvor vi har været omkring kost og søvn 😉 Sørg for at få noget motion, hvis ikke andet, så start med små gåture. Det tæller alt sammen.

6 – Skriv dagbog – Brug det at skrive dagbog til at få tingene ud af dit hoved, så det er nemmere at lægge det fra dig. Der er forskellige typer af dagbog du kan skrive, både taknemmeligheds dagbog, tracking, følelsesdagbog, sygdomsforløbsdagbog, og mange andre, det er op til dig, at finde ud af hvad virker for dig.

7 – Lad andre hjælpe dig / spørg om hjælp – De fleste pårørende jeg møder når jeg holder foredrag vil gerne løfte byrden selv. De synes det er pinligt at bede om hjælp. DET ER DET IKKE!!. Og du er ikke svag fordi du bedre om hjælp, det er faktisk ofte de stærke som beder om hjælp, og dermed bliver aflastet en smule for de opgaver og det mentale pres det er at være pårørende.

8 – Forkøl dig selv med en wellness behandling – Det at skabe tid og rum for at kunne få en massage eller anden behandling kan virkelig gøre en forskel. Har du ikke mulighed for at forlade hjemmet af den ene eller anden grund, så findes der også behandlere som kører ud til folks private hjem.

9 – Stop op og træk vejret – En af de bedste øvelser er faktisk at stoppe op og trække vejret. Du kan gøre meget med din vejrtrækning. F.eks. kan du skabe en stor ro i kroppen. Nogle gang er man ikke engang klar over man måske går og spænder op.

10 – Lyt til musik – Vores hjerner reagerer utroligt godt på musik. Find/lav derfor en playliste af musik som gør dig i godt humør. Hver gang du har brug for lidt energi kan du sætte denne på. Nogle gange har man også behov for at være ked af det. Du kan du også lave din egen playliste til.

11 – Kend dine grænser – Det her er også super vigtigt. Du skal vide hvor dine grænser går. Hvad er du villig til at gøre for den syge? Både på det følelsesmæssige og i det praktiske.