Jeg er også vigtig https://jegerogsaavigtig.dk For dig som er pårørende til langvarig alvorlig sygdom Fri, 01 Oct 2021 18:41:16 +0000 da-DK hourly 1 https://wordpress.org/?v=6.5.5 165540742 11 måder at hjælpe dig selv på som pårørende. https://jegerogsaavigtig.dk/x-maader-at-hjaelpe-dig-selv-paa-som-paaroerende/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=x-maader-at-hjaelpe-dig-selv-paa-som-paaroerende Fri, 01 Oct 2021 18:40:09 +0000 https://jegerogsaavigtig.dk/?p=2774

11 måder at hjælpe dig selv på som pårørende.

Som pårørende er det for det første vigtigt at indse at du skal passe på dig selv! Og ikke bare som en eftertanke og den sidste i rækken, nej som den første i rækken. Når du passer godt på dig selv, både mentalt og fysisk, så har du også mere overskud til at hjælpe din familie. Derfor går du her x måder du kan hjælpe dig selv på:

 

1 – Grin hver dag – Det kan næste være af hvad som helst, det er bare vigtigt at grine. Selv hvis det er falsk latter, så giver det positiv energi til dig (Du husker måske konceptet om latterklubber?)

2 – Hav fokus på de positive ting – De ting du har fokus på ser den hjerne mere af. Derfor skal du aktivt vælge at fokusere på de positive ting, store som små. Jo mere du gøre det, jo flere ting vil du se dukke op.

3 – Få god og nok søvn – Din søvn er noget af det vigtigste i den hverdag. Det kan for nogen også være virkelig svært. Det optimale er 7-8 timers uafbrudt søvn, men det er ikke muligt for alle. Så sørg for at lave små forbedringer for dig selv, lidt af gangen. Alt som gør at du sover lidt bedre eller lidt længere er ofte positivt.

4 – Spis sundt – Når vi spiser sundt har vi også mere energi og overskud. Det er ærligt en af de ting som har tage lang tid for mig at ændre på. Det handler i høj grad om at finde ud af hvordan du gør det nemmest for dig selv at leve sundt. Er det at bestille varer på nettet, så du ikke bliver fristet når du handler? Er det at beslutte at skære sukker eller gluten helt ud af din kost, eller måske minimere det? Jeg er typen der ikke kan minimere, for mig er det alt eller intet. Det er en dejlig indsigt at have.

5 – Motion – Ja den måtte jo komme, nu hvor vi har været omkring kost og søvn 😉 Sørg for at få noget motion, hvis ikke andet, så start med små gåture. Det tæller alt sammen.

6 – Skriv dagbog – Brug det at skrive dagbog til at få tingene ud af dit hoved, så det er nemmere at lægge det fra dig. Der er forskellige typer af dagbog du kan skrive, både taknemmeligheds dagbog, tracking, følelsesdagbog, sygdomsforløbsdagbog, og mange andre, det er op til dig, at finde ud af hvad virker for dig.

7 – Lad andre hjælpe dig / spørg om hjælp – De fleste pårørende jeg møder når jeg holder foredrag vil gerne løfte byrden selv. De synes det er pinligt at bede om hjælp. DET ER DET IKKE!!. Og du er ikke svag fordi du bedre om hjælp, det er faktisk ofte de stærke som beder om hjælp, og dermed bliver aflastet en smule for de opgaver og det mentale pres det er at være pårørende.

8 – Forkøl dig selv med en wellness behandling – Det at skabe tid og rum for at kunne få en massage eller anden behandling kan virkelig gøre en forskel. Har du ikke mulighed for at forlade hjemmet af den ene eller anden grund, så findes der også behandlere som kører ud til folks private hjem.

9 – Stop op og træk vejret – En af de bedste øvelser er faktisk at stoppe op og trække vejret. Du kan gøre meget med din vejrtrækning. F.eks. kan du skabe en stor ro i kroppen. Nogle gang er man ikke engang klar over man måske går og spænder op.

10 – Lyt til musik – Vores hjerner reagerer utroligt godt på musik. Find/lav derfor en playliste af musik som gør dig i godt humør. Hver gang du har brug for lidt energi kan du sætte denne på. Nogle gange har man også behov for at være ked af det. Du kan du også lave din egen playliste til.

11 – Kend dine grænser – Det her er også super vigtigt. Du skal vide hvor dine grænser går. Hvad er du villig til at gøre for den syge? Både på det følelsesmæssige og i det praktiske.

]]>
2774
Når børn er pårørende https://jegerogsaavigtig.dk/naar-boern-er-paaroerende/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=naar-boern-er-paaroerende Fri, 01 Nov 2019 06:52:15 +0000 https://jegerogsaavigtig.dk/?p=1337 En hård start på livet

Det er hårdt at være pårørende når man er barn, ingen tvivl om det. Om det er en forældre, en søskende eller bedskeforældre der er syg, så er man som barn bekymret. Samtidig er det ikke alt man får at vide (ofte), fordi de voksne prøver at skåne en. Måske får man slet ikke noget at vide, men man kan fornemme at der er noget galt. Den anden del af det er at man sætter sig selv til side, man er ikke vigtig, fordi den der er syg er jo vigtigere. Det er SÅ vigtigt at børn ikke føler sig overset eller tilsidesat.

Der er rigtig mange dele af det at være barn og pårørende. I denne post tager jeg fat i det med bekymringerne man kan lave som barn og hvad du kan gøre som voksen for at hjælpe barnet.

Som jeg allerede har nævnt, så bekymrer man sig som barn når man er pårørende. Samtidig kan det være svært at forstå hvad der sker omkring en. Derfor er det virkelig vigtigt at de voksne tager hånd om børn som er pårørende, og sørger for at tale med dem om deres bekymringer.

Hvad er bekymringerne rettet mod…

Bekymringerne kan være rettet mod flere forskellige personer og ting: Den som er syg, barnets forældre, barnet selv, skolen, hvordan bliver jeg en bedre datter/søn så mine forældre ikke behøver bekymre sig om mig.

Hvis du ikke selv har overskuddet til at tale med dit barn/dine børn om de bekymringer de har (og husk det er deres bekymringer, ikke dine i skal tale om), så få hjælp til det. Måske har I en god ven af familien, bedsteforældre eller en skolelære som kan hjælpe. Det vigtige er at der bliver skabt tid og rum omkring det enkelte barn til at tale om netop deres bekymringer. Derfor er det også vigtigt, hvis der er flere børn, at tale med dem enkeltvis. De kan have forskellige ting som bekymrer dem. Lad dem også vide at de evt. kan bruge hinanden som støtte.

Professionel hjælp

Hvis du ikke føler der er nogen som har tid eller overskud, eller som du har lyst til at tage fat i, så brug jeres patientforening. Der er oftest rigtig meget at hente hos de enkelte foreninger, og hvis de ikke selv kan hjælpe så kan de helt sikkert pege dig i den rigtige retning.

Pas på dig selv

Diana

]]>
1337
Velkommen til bloggen https://jegerogsaavigtig.dk/velkommen-til-bloggen/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=velkommen-til-bloggen Fri, 01 Nov 2019 06:47:24 +0000 https://jegerogsaavigtig.dk/?p=1339 Velkommen til bloggen

Her vil jeg tage emner op i forhold til det at være pårørende, og hvordan vi kan passe på os selv og hinanden som pårørende. Der vil også komme gæsteblogindlæg fra spændende mennesker, som ved noget om andre vinkler i forhold til det at være pårørende.

Hvis du kunne være interesseret i at bidrage med en artikel, så skriv gerne til mig på mail.

Jeg glæder mig til at dele endnu mere information med dig.

Har du interesse i at læse bogen, så kan du finde den her.

Pas på dig selv

Diana Lund Andersen

]]>
1339